Trendurile anului 2017 in muzica

Trendurile anului 2017 in muzica, Nielsen, una dintre companiile care masoara ce, cum si cata muzica asculta americanii, vine cu topul sau de final de an. Pentru 2017 avem vesti mai mult sau mai putin surprinzatoare in ceea ce priveste cel mai bine vandute albume si cei mai ascultati artisti.

Nielsen are o perioada de analiza din 30 decembrie 2016 pana pe 28 decembrie 2017 si inca din 1991 analizeaza electronic vanzarile si datele din muzica. Astfel, nu e deloc surprinzator ca Ed Sheeran este artistul cu cel mai popular album al anului care tocmai s-a incheiat, Divide, cu un total de 2.764.000 de milioane de unitati, din care vanzarile de album reprezinta un milion. In clasament se mai afla Kendrick Lamar cu DAMN, Taylor Swift si Bruno Mars.

Daca ne uitam cu atentie in clasamentul de mai jos vom vedea ca artistii hip-hop sunt cei care domina topul ascultarilor si ca muzica rap este in crestere, dominand alte genuri. Rock-ul a scazut in tendinte, dar asta nu se vede in incasarile din turnee, unde artistii genului sunt in continuare lideri.

Mai departe, studiul celor de la Nielsen ne da si o veste buna: consumul de muzica este in crestere, cu 12.5 la suta fata de anul anterior, insa cresterea se vede mai ales in streaming. Vanzarile de albume au scazut cu 17.7 la suta fata de 2016, la aproape 170 de milioane de bucati vandute (include CD-uri, digital, vinil, casete etc) fata de 205 milioane. Streaming-ul este in crestere de peste 40 de procente de la peste 400 de miliarde la peste 600 de miliarde de ascultari in anul care s-a incheiat.
In lista celor mai bine vandute albume lider este Taylor Swift cu Reputation si 1.903.000 de copii vandute. TayTay a avut grosul vanzarilor in prima saptamana de la lansare, cu peste un milion de copii si, in plus, este in clasamentul celor mai bine vandute 10 albume din 1991 de cand Nielsen strange aceste date. Ed Sheeran vine tare din urma pe locul 2, urmat de Kendrick Lamar si DAMN, cu putin sub milionul de copii.

Clasamentul se mentine similar si in zona de vanzari digitale, cu Jay Z care ii inlocuieste pe rockerii de la Metallica si cu Imagine Dragons care iau ultima pozitie in locul soundtrack-ului Trolls. In ceea ce priveste vanzarile de track-uri, nu e deloc vreo surpriza ca Despacito e lider, urmat de Ed Sheeran cu doua piese si hiturile anului 2017.

Ce ziceti de cifrele celor de la Nielsen? 
 

Comentarii